Afskaffelse af PSO-afgift glæder virksomheder

Flere virksomheder i det midt- og vestjyske står til at spare millioner, når PSO-afgiften bliver fjernet.

Valdemar Birn
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Med finansloven forsvinder den omstridte PSO-afgift, som vi måske allesammen kender fra elregningen. 

Siden 1998 har den været en fast udgift for danskerne, og pengene er blevet brugt til at finansiere den grønne omstilling. Men PSO'en har også været en ekstra afgift for erhvervslivet og særligt de energitunge virksomheder.

Derfor vækker det stor glæde, at et bredt flertal i Folketinget torsdag aften besluttede at droppe PSO-afgiften. 

- Det har absolut en positiv effekt, fordi vi hele tiden skal sammenligne os med konkurrenter i det sydlige Europa, siger Søren Klitskov, adm. direktør hos Damolin.

Hos mineralvirksomheden Damolin på Fur lyder elregningen normalt på fem millioner kroner om året. Men når PSO-skruen er løsnet helt, bliver den regning halvanden million kroner mindre.

Også hos Valdemar Birn i Holstebro har de været varme fortalere for at fjerne PSO-afgiften

- Jeg er utrolig glad for, at politikerne endelig tager hånd om at fjerne en afgift, vi har kæmpet mod i mange år. For den er utrolig konkurrenceforvridende for os, siger Jens Axel Birn, adm. direktør hos Vald. Birn A/S.

Partier uenige om det grønne

Ifølge partiet Alternativet er miljøets pris for at glæde virksomhederne alt for høj.

- Det her kan vi simpelthen ikke gå med til. Denne her nedskæring på omstilling er jo plus 60 mia., og nu har man så lavet en pakke på et trecifret millionbeløb, der skal sikre, at CO2-udledningen ikke går helt amok, siger René Gade, Alternativets erhvervs- og iværksætterordfører.

Virksomhederne skal dog stadig løfte et stort miljøansvar, hvis man skal tro Radikale Venstre.

- Vi får beholdt de ambitioner, der er, og vi får også fundet penge til at kunne lægge oven i. Så den grønne overlægger bliver hævet, og især bliver den hævet i forhold til de besparelser, som Venstre havde som udgangspunkt, siger Radikale Venstres energiordfører, Andreas Steenberg.

Alle folketingets partier undtagen alternativet og enhedslisten står bag aftalen, der fjerner PSO-afgiften. 

PSO-afgiften er først helt væk i 2022.

2:10