De fleste har en mobil: 3. klasse taler om opførsel på internettet

Vi har spurgt en 3. klasse om, hvordan man skal opføre sig på nettet. Og om mobilen overhovedet er vigtig.

Den digitale dannelse er på skoleskemaet på Limfjordsskolen.
Den digitale dannelse er på skoleskemaet på Limfjordsskolen.
Foto: Pernille Keller Sand

De fleste af børnene i 3.a. på Limfjordsskolen i Struer har en smartphone, og de er allerede i fuld gang med at få de første erfaringer med sociale medier.

Derfor stod der i dag digital dannelse på skoleskemaet, da TV MIDTVEST kom forbi. For børnene ved udmærket godt, hvad deres telefoner kan bruges til.

- Jeg bruger selvfølgelig Youtube, siger Lea Skov Bondesen. Hun bliver bakket op af sin klassekammerat Nicolay Zobbe Kristensen.

- Youtube, spil, Snapchat, Instagram og beskeder, siger han.

Alle skal være med

Netop fordi eleverne i de mindste klasser allerede er helt klar over, hvad man laver i den digitale verden, så har Limfjordsskolen det som et tema for samtlige årgange.

- Det er et socialt værested, som man ikke kommer udenom. Det vil kun blive mere og mere, tænker jeg. Så selvfølgelig er det vigtigt, siger klasselæren Susanne Salling.

I dag tog undervisningen udgangspunkt i en ny børnebog om en pige, der modtager en ubehagelig besked på nettet.

- Ved at skrive sådan en bog til børn, så kan man måske være med til at forebygge, at nogle af de her trælse ting sker. Fordi de måske kan blive inspireret til, hvordan de kan handle, når de står i nogle af de her lidt svære situationer, forklarer forfatteren Puk Krogsøe.

Hvordan gør man

Netop hvordan man skal opføre sig på nettet fylder meget hos klasselæren.

- Vi skal gøre vores børn stærke i at begå sig i den verden, for der kan man godt få nogle slemme tæv. Det skal vi have gjort dem stærke i at håndtere på en god måde, siger Susanne Salling.

Men selvom eleverne allerede har en telefon, så er de nu enige om, at det ikke er det vigtigste i hele verden, når man går i 3. klasse.

- Der er mange, der bruger telefonen 24/7, men ikke mig, siger Nicolay Zobbe Kristensen.  

4:21
De fleste børn har for længst fået deres første smartphone i tredje klasse, og det stiller nye krav til både skoler og forældre.