Fra formandskandidat til forhenværende: 20 timer, der ændrede alt for Kristian Jensen

Her er, hvad der skete, da Kristian Jensen spillede en helt afgørende rolle i et af de mest turbulente døgn i Venstres nyere historie.

Kristian Jensen var klar til kampvalg. Nu er han ude af spillet om Venstres fremtid.
Kristian Jensen var klar til kampvalg. Nu er han ude af spillet om Venstres fremtid.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Fredag eftermiddag. Venstres næstformand har været tavs i dagevis. Kristian Jensen har ikke villet sige noget om den verserende ballade, som nu i flere uger har skabt uro i partiet.

Han har varslet medierne, at han vil sige noget fredag aften efter partiets forretningsudvalgsmøde, som skal finde sted samme aften på Hotel Kellers Park i Brejning ved Vejle, og få timer inden mødet løfter han lidt af sløret for sin plan. TV MIDTVEST taler med ham, lige inden han kører mod Brejning:

- Jeg har besluttet, at jeg stiller op som landsformand for Venstre, siger han.

Vi vil gå ud med nyheden, så snart vi ved, at han rent faktisk også har meldt sit kandidatur overfor forretningsudvalget. Nu er det på vej, det endelige opgør mellem de sidste ti års topfigurer i partiet.

Lars Løkke må væk

Vi kender altså Kristian Jensens planer, da han kører afsted mod mødet med Venstres bagland. Hans opfattelse er, at Lars Løkke må væk, og at han selv må tage et kampvalg imod ham. Løkke lytter simpelthen for lidt til andre:

- Det er ikke en formand, der har et parti. Det skal være partiet, der har en formand. Han tager meget egenrådige beslutninger, siger han.

Indflydelsesrige Claus Hjort Frederiksen opfordrer Kristian Jensen til at trække sig som næstformand på partiets sommergruppemøde.
Indflydelsesrige Claus Hjort Frederiksen opfordrer Kristian Jensen til at trække sig som næstformand på partiets sommergruppemøde.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Møderne i Brejning kommer efter tre højdramatiske uger i Venstre. På partiets sommergruppemøde har Kristian Jensen fået drøje hug for at undsige Lars Løkke Rasmussens drømme om en SV-regering i en stor artikel i Berlingske. Partiets grand old man Claus Hjort Frederiksen siger ligeud, at Kristian Jensen må gå som næstformand, når han ikke bakker Løkke op.

Derefter går krisemøderne i Venstre i gang. Mest bemærkelsesværdigt i Region Midtjylland, hvor samtlige medlemmer af regionsbestyrelsen opfordrer både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at trække sig fra deres poster.

Med regionsformand Jens Nicolaj Vejlgards ord: ”Kære børn, nu skal vi rydde op i hjørnerne”.

0:15
Baglandet opfordrer både Løkke og Jensen til at trække sig.
Foto: TV MIDTVEST

Kristian Jensen har siden bekræftet, at han var indstillet på at følge opfordringen. Løkke var ikke. Og hvis Løkke ikke ville gå, så ville Jensen heller ikke.

Tidsplanen skrider

Forretningsudvalgsmødet i Brejning begynder fredag klokken 18. Det ligger mellem linjerne i den samtale, vi har haft med Kristian Jensen, at han regner med at melde sit kandidatur ud tidligt på aftenen overfor de 23 medlemmer af forretningsudvalget. Måske kan vi nå at have det med i nyhedsudsendelsen klokken 19:30.

Ingen afklaring I Brejning. Aften blev til nat, uden det stod klart om Kristian Jensen havde meldt sit kandidatur.
Ingen afklaring I Brejning. Aften blev til nat, uden det stod klart om Kristian Jensen havde meldt sit kandidatur.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Men tiden går, og i Brejning bliver det mørkt. Journalisterne foran hotellet bliver holdt på lang afstand, og de hører absolut ingenting fra mødet. Vi sender sms'er til flere mødedeltagere, men får kun en enlig sms tilbage, om at ”der er gået procedure i dagsordenen”.

Har Kristian Jensen fortrudt?

Måske har Kristian Jensen sent fredag aften slet ikke afleveret sit budskab om at ville udfordre Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre endnu?

Aften bliver til nat. Ved midnatstid lyder det fra Venstre, at aftenens forretningsudvalgsmøde er blevet suspenderet indtil lørdag morgen. I flere timer har vi regnet med at høre fra partiet eller fra Kristian Jensen selv, at bomben var smidt. Han havde også lovet Ritzau en kommentar, men ingen af delene kommer til at ske. Spekulationerne er, om han er blevet presset på plads som i Odense for fem år siden.

Odense 2014: Det første formandsopgør mellem Lars Løkke og Kristian Jensen ender med en fredsaftale om et delt formandsskab.
Odense 2014: Det første formandsopgør mellem Lars Løkke og Kristian Jensen ender med en fredsaftale om et delt formandsskab.
Foto: Niels Meilvang / Ritzau Scanpix

Det nye formandsopgør i Venstre kommer fem år efter det første formandsopgør i 2014. Det fandt sted på et hovedbestyrelsesmøde i Odense og endte med en aftale nede i kælderen, hvor Kristian Jensen droppede sin plan om at udfordre Løkke ved et kampvalg. Løkke skulle til gengæld acceptere, at formandskabet var delt, og at han skulle koordinere ledelsen af partiet tæt med Kristian Jensen.

I Kristian Jensens øjne har den aftale aldrig fungeret, og det er én af grundene til, at han har besluttet sig for et kampvalg.

0:26
Kristian Jensen kritiserer Lars Løkke for at holde vigtige beslutninger for sig selv.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Uvisheden fortsætter lørdag. På det idylliske Hotel Kellers Park i Brejning er mængden pressefolk blevet større.

Venstres hovedbestyrelsesmedlemmer, 131 i alt, skal mødes klokken 10. TV 2 erfarer, at 44 hovedbestyrelsesmedlemmer kræver et ekstraordinært landsmøde med kampvalg. Det er nok ifølge partiets vedtægter.

- Lars er gået. Fysisk og som landsformand

Klokken 11.04 kan TV MIDTVEST erfare, at Lars Løkke Rasmussen er trådt tilbage som formand. Vi får en sms fra et hovedbestyrelsesmedlem på mødet: ”Lars er gået. Fysisk og som landsformand”, lyder meldingen. Meddelelsen er også, at Kristian Jensen har trukket sig som næstformand, præcis som baglandet i Midtjylland ville have det og som han selv havde foreslået Lars Løkke en uge forinden.

Endnu en halv times ventetid. Lars Løkke Rasmussen har uden nogen fra pressen har opdaget det, forladt Brejning. Klokken 11.40 møder en bevæget Kristian Jensen et massivt opbud af journalister og fotografer.

Løkke er gået og Kristian Jensen møder pressen.
Løkke er gået og Kristian Jensen møder pressen.
Foto: TV 2

Dermed er Kristian Jensens mission både lykkedes og mislykkedes.

Lars Løkke Rasmussen er gået af som formand for Venstre. Selv har Kristian Jensen måttet lide den tort ikke længere at være sit partis nummer to - og dermed aldrig få opfyldt drømmen om at blive hverken partiformand eller statsminister i Danmark.

0:30
Hvad byder fremtiden på? Tjah...
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST