17-årig vaneforbryder anbragt på ubestemt tid

Fredag eftermiddag faldt der dom i en opsigtsvækkende sag mod to 17-årige mænd fra Viborg og Skive.

Haandjern-paa-Politi2.jpg

På anklagebænken sad to 17-årige mænd fra henholdsvis Skive og Viborg , da der i dag faldt dom i en opsigtsvækkende sag fra Viborg.

Tilsammen stod de anklaget for 37 forhold heriblandt voldtægtsforsøg, afpresning, indbrud og flugt fra sikret institution.

Den ene af de to mænd blev idømt anbringelse på en sikret afdeling på ubestemt tid. Den anden tiltalte i sagen skal mentalundersøges og sidder i øjeblikket varetægtsfængslet.

- Jeg har aldrig prøvet at en så ung mand har fået en anbringelsesdom af den her type. Det er en meget usædvanlig sag, siger anklager i sagen, Iben Bøttker.

Strækker sig over lang tid

Den højst usædvanlige sag strækker sig over 15 måneder og begyndte i juni 2015 med vold mod en brugsuddeler i Sunds.

De to unge mænd er desuden dømt for indbrud på Hald Ege Efterskole, hvor de sneg sig ind på skolen og skaffede sig adgang til værelser, hvorfra de stjal iPhones og iPads.

Det skete imens eleverne sov. Flere elever fået stjålet elektronisk udstyr, som lå under deres hovedpuder.

Udover indbruddet på efterskolen er den ene af de to dømt for yderligere 10 indbrud rundt om i Viborg.

- Jeg synes, det er skræmmende, at de har begået så mange forhold. De er meget unge. 37 forhold i alt siger noget om, at det er en alvorlig sag, siger anklager Iben Bøttker. 

Kommer fra misbrugsmiljø

Den 17-årige fra Skive, som nu er idømt anbringelse på ubestemt tid, blev desuden fundet skyldig i voldtægtsforsøg mod en 15-årig pige i Viborg tilbage i marts 2016 og flugt fra den institution, hvor han efterfølgende sad varetægtsfængslet. Derudover blev han dømt for at have begået vold mod personale i forbindelse med flugten.

Skibonitten har erkendt indbruddene, men nægter sig skyldig i voldtægtsforsøg og vold mod henholdsvis brugsuddeleren og institutionspersonalet.

Den unge mand fra Viborg, som nu sidder varetægtsfængslet og venter på en mentalundersøgelse, blev også dømt for afpresning mod en tidligere ven, som han med kniv forsøgte at få til at begå røveri for at skaffe pengene.

Den 17-årige viborggenser har erkendt at have begået indbrud i Hald Ege, men nægter sig skyldig i afpresning.

Ifølge anklager Iben Bøttker har de to unge mænd begge tilknytning til misbrugsmiljøet og har i flere af tilfældene været påvirket af alkohol og stoffer.